Trump pod tlakem kritiků vymyslel nový plán. Proč chce vojáky ze Sýrie přesunout do Iráku?

Adam Kotrbatý

Američtí vojáci, které prezident Donald Trump stahuje ze Sýrie, by se nemuseli vrátit rovnou do vlasti. Bílý dům pracuje s variantou, že je přesune do sousedního Iráku, kde by měli monitorovat aktivitu Íránu. Trump to nastínil ve víkendovém televizním rozhovoru. Po kritice z minulého týdne tak mírně ustupuje ze své izolacionistické linie.

Trump se ke stahování, resp. přemisťování amerických vojáků vyjádřil v nedělním pořadu na televizní stanici CBS: „Chci být schopen sledovat Írán. Budeme je dále pozorovat, a pokud uvidíme, že je tam nějaký problém, pokud se někdo bude snažit vyrobit jaderné zbraně, budeme to vědět dřív, než tak učiní,“ vysvětlil záměr přesunout část jednotek, které USA na Blízkém východě mají, do Iráku.

Trumpova slova jsou signálem, že prezident ustupuje ze svých původních představ o rychlém stahování vojáků z Afghánistánu a Sýrie. V první zemi mají Američané asi sedm tisíc vojáků, v druhé jejich počet nedávno stoupl z dvou na tři tisíce. To však souvisí se zahájením příprav na odsun vojsk.

Lidovci do voleb spojují konzervativní pravici. Voličům slibují reformu EU

sinfin.digital