Guaidó se obává, že venezuelská armáda ukradne humanitární pomoc

ČTK

luš

Venezuelský opoziční vůdce Juan Guaidó se obává, že armáda loajální prezidentu Nicolási Madurovi ukradne humanitární pomoc, kterou chce do země stižené těžkou hospodářskou krizí dostat opozice. Politik, jehož za prozatímního prezidenta uznaly dvě desítky amerických zemí a většina států EU, chce podle listu El País ještě tento týden otevřít s pomocí USA, Kolumbie a Brazílie otevřít koridor pro humanitární pomoc. Guaidó rovněž tvrdí, že Maduro se pokouší převádět vysoké částky státních peněz na zahraniční konta.

„Dostali jsme informaci, že velení armády nezvažuje, zda (humanitární pomoc) nechá projít nebo ne, ale jak ji ukradne,“ řekl podle agentury AFP Guaidó na pondělní tiskové konferenci. Armáda se podle něho chystá pomoc distribuovat prostřednictvím lokálních výborů, které v současnosti zajišťují rozdělování nedostatkových potravin, jež od nich putují zejména k Madurovým příznivcům.

Guaidó o víkendu varoval, že 250.000 až 300.000 Venezuelanům hrozí bez humanitární pomoci smrt. Zároveň vyzval armádu, aby se postavila na stranu lidu a vstup pomoci do země umožnila.

Maduro pod tlakem. USA mu odstřihly příjmy z ropy, hraje se o loajalitu armády i zájmy Ruska

sinfin.digital