Jsme silní a teprve jsme začali, řekl Trump Kogresu. Chválil se za růst ekonomiky a hájil stavbu zdi

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump v poselství o stavu unie vyzval k jednotě hluboce rozdělený americký národ. V téměř půldruhahodinovém projevu předneseném v Kongresu podle očekávání vyzval ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem, která má podle něj zemi ochránit před zločinci a drogovou epidemií. Zatímco republikánští členové Kongresu jeho projev vítali opakovanými ovacemi, na straně demokratů často panovalo hrobové ticho.

Trump poukázal na úspěchy americké ekonomiky a poznamenal, že "jsme teprve začali". Rychlost ekonomického růstu USA je podle něj dvojnásobná ve srovnání s dobou jeho příchodu do Bílého domu. Zdůraznil zejména význam nedávné daňové reformy, výrazné omezení státní regulace a nárůst pracovních příležitostí.

Americká ekonomika v lednu podle nedávno zveřejněné statistiky nabídla přes 300.000 nových pracovních míst a růst pracovních příležitostí zaznamenává už stý měsíc po sobě, což je nejdéle v celé historii USA.

"Stav naší unie je silný," shrnul šéf Bílého domu hospodářskou situaci v zemi za mohutného skandování "USA! USA!" Sílu americké ekonomiky mohou ohrozit jen "hloupé války, politikaření a směšné tendenční vyšetřování", konstatoval Trump v narážce na pátrání po ruském vlivu na americké prezidentské volby, které označuje za hon na čarodějnice. "Má-li vládnout smír a právo, nemůže převážit válka a vyšetřování," řekl Trump.

Progresivistka pro všechny. Harrisová chce bojovat s Trumpem, naráží ale i u „svých“

sinfin.digital