Spor o německé obranné výdaje. Berlín slíbil, že bude za armádu utrácet stále víc

ČTK

Navzdory klesajícím daňovým příjmům kvůli zpomalující ekonomice se bude Německo držet svého plánu a bude postupně zvyšovat své výdaje na obranu. Podle agentury DPA to Berlín slíbil v dokumentu, který v úterý dostala centrála Severoatlantické aliance v Bruselu. Německá vláda počítá s navýšením investic do bundeswehru a jeho vybavení na 1,5 procenta HDP do roku 2024. Aktuální dokument předložený centrále NATO podle DPA slibuje další navyšování investic i po tomto datu.

Německo se v poslední době stalo terčem kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli podle něj nedostatečným obranným výdajům. Podle agentury DPA aktuální německý příslib neodpovídá očekáváním Severoatlantické aliance, a neuspokojí tak zřejmě ani amerického prezidenta Trumpa.

Jak v Bruselu, tak ve Washingtonu totiž po Německu žádají konkrétní údaje, jak chce Berlín cílů v obranných výdajích dosáhnout. Německý dokument zaslaný Severoatlantické alianci tyto údaje neobsahuje, a mohl by tak podle DPA spor o německé armádní výdaje ještě přiostřit.

Jsme silní a teprve jsme začali, řekl Trump Kogresu. Chválil se za růst ekonomiky a hájil stavbu zdi

sinfin.digital