Dánský jehovista dostal v Rusku šest let vězení. Nic neprovedl, Moskva ho ale má za extremistu

ČTK

lup

Ruský soud poslal na šest let za mříže Dána Dennise Christiansena, který byl v Rusku zadržen jako první člen náboženské společnosti Svědci Jehovovi, zakázané v zemi jako extremistická organizace. Ještě před vynesením verdiktu Christiansen podle novinářů v soudní síni vykřikl, že doufá, že v Rusku budou respektovat právo lidí na svobodu vyznání. Západ – jak poznamenává agentura Reuters – případ považuje za test náboženské svobody.

Dán byl shledán vinným z extremismu. Podle verdiktu "využíval svou autoritu duchovního vůdce" a "zajišťoval činnost organizace" Svědků Jehovových ve městě Orjol, v centrální části evropského Ruska, přestože "věděl o jejím zákazu". Soud odmítl argument obhajoby, že Dán oficiálně nebyl členem organizace jehovistů v ruském městě. Obžaloba žádala šest a půl roku odnětí svobody, soud se přiklonil k šesti letům, představujícím minimální trest, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Evropské sdružení Svědků Jehovových vyjádřilo hluboké politování nad odsouzením nevinného člověka, který nespáchal žádný zločin.

Skrytá pravda o D1: V opravených úsecích jsou trhliny, drncat to bude dál

sinfin.digital