Netanjahu před volbami vsází na kartu jménem Trump. Z prezidenta-přítele udělal maskota

ČTK

lup

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který doufá ve znovuzvolení v nadcházejících dubnových volbách, se v předvolební kampani inspiroval americkým prezidentem Donaldem Trumpem a využil jeho oblíbenosti v židovském státě. Jeho strana Likud zveřejnila obří plakáty, na kterých jsou oba státníci spolu a rovněž spustila každotýdenní pořad na internetu, ve kterém chce bojovat proti takzvaným fake news, tedy falešným zprávám. Informovala o tom agentura AP.

Zatímco podpora Trumpa mezi Američany v posledních měsících poklesla, Izraelce si získal zejména tím, že v prosinci 2017 oznámil uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Následně tam Američané loni v květnu přesunuli z Tel Avivu svou ambasádu. Izraelci rovněž pozitivně hodnotí, že USA odstoupily od jaderné dohody s Íránem, zavedly proti této zemi sankce a zároveň odhodlaně hájí Izrael na mezinárodní scéně.

"Tato administrativa, nejen Trump, je tou nejvíce přátelskou k Izraeli od roku 1948," říká bývalý izraelský velvyslanec v USA Michael Oren. "Netanjahu jen reaguje na současný celosvětový trend, kdy lidé, kteří žijí v nejistotě, chtějí silné vůdce," dodává.

Durčák: Česko je gerontokracie. Stále čekáme na generační výměnu elit

sinfin.digital