Madurův zoufalý experiment se zlatem. Těžbu nechává amatérům, rezervy drancují v hrozivých podmínkách

ČTK

Nejúspěšnější finanční operace Venezuely se v posledních letech neodehrávaly na Wall Street, ale v primitivních dolech na jihu země. V době hroutící se ekonomiky se vydalo do džungle 300.000 lidí, aby tam v provizorních podmínkách dobývali horninu obsahující zlato. Svými lopatami a krumpáči podporují levicovou vládu prezidenta Nicoláse Madura. Podle údajů centrální banky vláda od roku 2016 odkoupila od těchto "horníků" 17 tun zlata v hodnotě asi 650 milionů dolarů (15 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Horníci placení bezcennými venezuelskými bolívary vládě obstarávají tvrdé platidlo, za něž se nakupují potřebné potraviny a další zboží. USA se snaží sankcemi Madurovi znemožnit používat zlato k udržení se u moci. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa tlačí na Británii, aby nevydala Venezuele její zlaté rezervy v hodnotě 1,2 miliardy dolarů uložené v Bank of England. USA také pokáraly investiční firmu z Abú Zabí za nákup venezuelského zlata a varují ostatní. Madurův zlatý program je znám, nikoli ale to, jak funguje.

Agentura Reuters hovořila se 30 obeznámenými lidmi, kteří ale odmítli nechat zveřejnit svá jména. Jsou mezi nimi horníci, prostředníci, obchodníci, vědci, diplomaté i vládní činitelé. Pomohli objasnit zoufalý experiment Venezuely. Americké sankce dopadly na její národní ropný průmysl a ochromily její možnost půjčovat si. Oficiální těžbu zdecimovalo znárodnění. Proto Maduro ponechává amatéry drancovat minerální bohatství bez regulací a státních investic.

Komunista Dolejš: Babiš má za nás náhradu a Zeman to ví, volby můžou být už za rok

sinfin.digital