Vlastní poslanci chystají Mayové nepříjemné překvapení. Britské premiérce hrozí nová porážka

ČTK

luš

Dnešní hlasování britských poslanců o dalším postupu ve vyjednávání s Evropskou unií původně neslibovalo velká překvapení, to by ale mohla změnit revolta nejpevnějších zastánců brexitu uvnitř Konzervativní strany. Euroskeptickým zákonodárcům ze skupiny European Research Group (ERG) vadí ve vládním návrhu usnesení pasáž o podpoře stanovisek vyjádřených Dolní sněmovnou 29. ledna. Poslanci se totiž tehdy kromě odmítnutí tzv. irské pojistky také postavili proti brexitu bez dohody.

Agentura Reuters připomíná, že dnešní hlasování je pouze symbolické a má posloužit pouze jako „razítko“ na plán premiérky Theresy Mayové pokračovat ve snaze o přepracování irské pojistky. Porážka by pro ni ale byla nepříjemná vzhledem k tomu, že se snaží EU ukázat, že její aktuální strategie má v dolní komoře parlamentu podporu stabilní většiny.

Konzervativní strana má společně s partnery ze severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) ve sněmovně jen těsnou většinu, a Mayová tak potřebuje každý hlas. V britských médiích se nyní objevují spekulace, že ERG se nadcházejícího hlasování zdrží, nebo že svou podporu premiérce podmiňuje splněním jistých požadavků.

Jeden z lídrů ERG Steve Baker dnes na twitteru napsal, že „konzervativní poslanci by neměli být spojeni s čímkoli, vysloveným či implicitním, co patrně vylučuje brexit bez dohody“. Na konci ledna poslanci schválili pozměňovací návrh, který stanovuje, že Dolní sněmovna „odmítá odchod Spojeného království z Evropské unie bez dohody o vystoupení a rámce budoucích vztahů“.

Mluvčí premiérky Mayové při polední tiskové konferenci řekl, že poslanci by měli vládu podpořit, aby vyslali do Bruselu jasný vzkaz ohledně toho, jaké změny v brexitové dohodě si přejí. Dodal, že varianta brexitu bez dohody zůstává na stole.

Kromě usnesení o vládním postupu v jednání s EU se večer bude hlasovat také o pozměňovacích návrzích různých poslanců. Předseda Dolní sněmovny John Bercow posunul do pléna tři z předložených deseti. Dodatky nejsou pro vládu závazné, jejich schválení by na ni pouze vytvořilo tlak, přičemž vláda už se takto v lednu vůli parlamentu podřídila.

sinfin.digital