Britka v patnácti utekla k Islámskému státu, teď chce zpátky. Bojí se, že přijde i o třetí dítě

ČTK, luš

Devatenáctiletá Britka Shamima Begumová přijela v roce 2015 se svými dvěma přítelkyněmi do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu (IS). Nyní je v devátém měsíci těhotenství a chce se vrátit do Británie. Řekla to v rozhovoru s listem The Times. Begumová žila v Sýrii s bojovníkem IS, měla už dvě děti a obě zemřely.

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016.

Dívky odletěly do Turecka a odtud se dostaly do Sýrie. Begumová dorazila do Rakky, což bylo syrské sídlo IS, a byla umístěna mezi ostatní mladé ženy určené stát se nevěstami bojovníků. „Požádala jsem o to, abych byla provdána za anglicky mluvícího bojovníka ve věku 20 až 25 let,“ sdělila listu. O deset dní později ji dali sedmadvacetiletému Nizozemci, který přestoupil na islám. Od té doby žili spolu a před čtrnácti dny uprchli z Baghúzu na irácké hranici, kde nyní bojují poslední členové IS. Její muž se vzdal koalici, která bojuje proti IS, Begumová je v uprchlickém táboře na severu Sýrie spolu s dalšími 39.000 lidmi.

Novotný: Tálibán nepřišel z pekla, stejně jako Islámský stát. Jsou to lidé, se kterými se mluví

sinfin.digital