ANALÝZA: Trump vyzývá Evropu k přijetí nebezpečných džihádistů ze Sýrie. Jaká jsou úskalí a rizika?

Eliška Kubátová

Unijní země v čele s Velkou Británií, Německem a Francií se bouří proti výzvě amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Evropa přijala zpět a soudila své občany, kteří se v uplynulých letech připojili k teroristům ze samozvaného Islámského státu. Jaká rizika jsou s jejich návratem spojená a co by stovky radikálů v Evropě čekalo, pokud by dotčené země Trumpovu výzvu vyslyšely? A co to znamená pro Česko? Tady jsou klíčové otázky a odpovědi.

O jakých bojovnících je řeč a kolik se jich může do Evropy vrátit?

„Spojené státy vyzývají Británii, Francii, Německo a další evropské spojence, aby vzali zpět víc než 800 bojovníků IS, které jsme zadrželi v Sýrii, a postavili je před soud. Chalífát stojí před pádem,“ napsal o víkendu na twitteru americký prezident Donald Trump v souvislosti s očekávanou porážkou takzvaného Islámského státu v Sýrii. Ta by podle arabsko-kurdské koalice SDF, která bojuje o poslední baštu islamistů na východě země, měla přijít každým dnem.

Právě blížící se symbolické vítězství nad džihádisty je důvodem, proč Spojené státy najednou tlačí na Evropu, aby si zadržené islamisty vzala zpět. Trump totiž navzdory odporu svých bezpečnostních poradců v prosinci oznámil plán stažení amerických vojáků ze Sýrie. Odchod Američanů staví zúčastněné strany před praktický problém – co udělat se zajatci, až americké jednotky zmizí.

Novotný: Kdy skončí válka s Islámským státem? Jistě ne po patetickém projevu Donalda Trumpa

sinfin.digital