Pozůstalí po ruských žoldácích nedostávají od státu nic. Vdova žene Kreml k odpovědnosti

Pavel Novotný

Kreml řeší zapeklitý případ: vdova po ruském žoldnéři žádá úřady, aby finančně podpořily její dceru. A přiznaly jí taková práva, jaké mají sirotci po padlých vojácích. Oficiální místa ovšem opakují, že o žádných nájemných vojácích – ani živých, ani mrtvých – nic neví. Oficiálně totiž soukromé armády v Rusku neexistují, přestože jejich příslušníci nasazovali v kremelském zájmu životy jistě v Sýrii a na Ukrajině. Prostě na místech, kam Moskva nechtěla, nebo nemohla poslat pravidelnou armádu.

Olze Markelové je 35 roků a pracuje jako učitelka, což není výtečně placený džob (takřka) nikde na světě. Natož pak v Rusku. Spolu s devítiletou dcerou Xenií obývá malý byt o jedné ložnici zhruba devět set kilometrů východně od Moskvy. Přesto se nebojácně pustila do soukromé války se samotným Kremlem. A její příběh, který zaznamenala agentura Reuters, oblétl celý svět.

Malá Xénie je sirotek po ruském žoldnéři Dmitrijovi, který před dvěma roky – konkrétně 29. ledna 2017 – padl v Sýrii. Tam prokazatelně bojoval za kremelské zájmy ve dresu tzv. Wagnerovy privátní armády. Velmi pravděpodobně proto spadal, společně s klasickými vojáky, pod velení pravidelných ruských jednotek, které na Blízkém východě operují.

INFOGRAFIKA: Ruští žoldáci ve světě
sinfin.digital