Obrovské selhání, řekl Macron na konto žlutých vest. Podpora hnutí klesá, sžírají ho hádky

Milan Rokos

Francouzské „žluté vesty“ chystají už 15. dějství protestů, okolnosti jim ale nepřejí. Od poloviny ledna klesá na sobotních demonstracích účast a ukončení protestů si teď vůbec poprvé přeje většina Francouzů. K těmto problémům se přidává i nejednotnost hnutí, jehož stoupenci chtějí kandidovat v evropských volbách už pod čtyřmi různými názvy. Na adresu demonstrantů rovněž promluvil prezident Emmanuel Macron.

Francouzské hnutí žlutých vest znamená „obrovské kolektivní selhání“. V rozhovoru v knize Národ a prezident, která vyšla ve čtvrtek, to připustil Emmanuel Macron s tím, že na tomto selhání má i on svůj podíl. „Mám ale ještě tři roky na to, abych to změnil,“ řekl šéf Elysejského paláce novinářům Cyrilu Grazianimu a Cécile Amarové.

Kniha zároveň líčí, jak ministr vnitra Christophe Castaner organizoval setkání Macrona se žlutými vestami už na sobotu 23. listopadu. Prezident měl přijet na některý z demonstranty blokovaných kruhových objezdů, nakonec ale schůzku zrušil. „Jen by to oslabilo exekutivu,“ hájil se v knize, z níž citoval server 20 minutes.

Překvapení: Spotřeba cigaret navzdory zákazu kouření v hospodách stoupla

sinfin.digital