Jed, krádeže a podvody. Skandály před volbami, které rozhodnou o směřování Moldavska

hum

V neděli čekají Moldavsko parlamentní volby. Utkají se spolu vládní zastánci další spolupráce s Evropskou unií a proruské politické strany. Síly obou táborů jsou vyrovnány. Opozice obviňuje vládu z pokusu otrávit dva opoziční politiky a z korupce. Někteří opoziční politici byli zase usvědčeni z podvodů. Do předvolební kampaně se zamíchala i Moskva a dva poslanci Evropského parlamentu.

Dva moldavští opoziční politici, Maia Sanduová a Andrei Nastase, z proevropského politického bloku ACUM obvinili ve středu vládnoucí Demokratickou stranu z pokusu je otrávit. V jejich krvi prý byly nalezeny stopy těžkých kovů. „Vláda si přeje naši smrt,“ prohlásil Nastase. Mluvčí vládní Demokratické strany Vitalie Gamurari to odmítl a prohlásil, že v posledních dnech slyší „stále fantastičtější a fantastičtější obvinění“.

Sanduová a Nastase jsou považováni za jedny z nejdůvěryhodnějších moldavských politiků. Přitom na rozdíl od většiny opozice jsou pro spolupráci Moldavska s Evropskou unií. Stejně jako dosud vládnoucí Demokratická strana Moldavska. Politiky vládnoucí strany ale Sanduová a Nastase obviňují z korupce. Stejně smýšlí i mnozí voliči. Spekuluje se o tom, že představitelé Demokratické strany byli namočeni do dosud nedovyšetřeného bankovního skandálu, při němž v roce 2014 zmizela z moldavských bank miliarda dolarů. O rok později byl kvůli tomu v přímém televizním přenosu zatčen v parlamentu tehdejší premiér Vladimir Filat.

Farage buduje „stranu pro brexit“. Už přilákala tisíce příznivců, může uspět v eurovolbách

sinfin.digital