Temná řecká budoucnost. Ženy rodí méně a později než jinde, vymírání ohrožuje ekonomiku

Adam Kotrbatý

Krizí zkoušené Řecko čelí další velké výzvě. Sotva se země začala vzpamatovávat z ekonomického propadu posledních let, zjišťují její obyvatelé, že se blíží další problém. Tentokrát demografický. Řekové vymírají a tamní ženy mají děti ještě později než v jiných státech.

Na nebezpečný trend nejnověji upozornila studie Thesalské univerzity. Ta konstatuje, že průměrný věk prvorodiček vzrostl z 26,1 roku v roce 1980 na předloňských 31,5 roku. Řecké matky tak patří k nejstarším v zemích OECD. Jsou na 9. místě mezi 45 sledovanými státy. Pro srovnání: průměrný věk české matky při narození prvního dítěte byl před dvěma lety 28,2 roku.

Podle autorů studie jsou důvodem změny ve společnosti i ekonomice. Řekové začali více upřednostňovat kvalitu života a finanční zabezpečení před počtem dětí. „Ženy si čím dál více přejí dokončit studia a zajistit si kariéru předtím, než se stanou matkami,“ cituje list Kathimerini Alexandru Tragakiovou, která se demografií zabývá na Harokopově univerzitě v Aténách.

Zvyšující se věk prvorodiček je špatnou zprávou pro řeckou ekonomiku, která se s obtížemi vzpamatovává z dopadů hospodářské krize. Hrubý domácí produkt se od roku 2008 propadl o více než třetinu, země je těžce zadlužená, na její podporu šlo v posledních osmi letech téměř 300 miliard eur (asi 7,7 bilionu korun).

Jed, krádeže a podvody. Skandály před volbami, které rozhodnou o směřování Moldavska

sinfin.digital