Mrtví a stovky zraněných. Krize ve Venezuele se znovu vyostřila, Guaidó se obrací na Američany

ČTK

lup

Nejméně dva lidé zemřeli a zhruba tři stovky byly zraněny při sobotních zásazích venezuelské armády proti stoupencům opozice usilujícím o otevření hranic pro průjezd humanitární pomoci. Opoziční lídr Juan Guaidó, který se spolu se stovkami demonstrantů neúspěšně pokoušel přimět armádu ke vpuštění kamionů s potravinami a léky do země, požádal USA a další země, aby nechaly ve hře "všechny možnosti" pro odstavení prezidenta Nicoláse Madura od moci. V pondělí se má v kolumbijské metropoli Bogotě poprvé setkat s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

Nejméně dvě osoby, včetně 14letého chlapce, byly podle agentury AFP v sobotu zabity při střetu domorodých aktivistů s bezpečnostními silami na brazilsko-venezuelské hranici. Španělský list El País s odvoláním na opoziční představitele a svědky uvedl, že mrtvých je až pět.

Venezuelská armáda věrná Madurovi v sobotu odvrátila konvoje zahraniční pomoci z hranic s Brazílií a Kolumbií s pomocí slzného plynu a gumových střel. Nákladní vozy naložené americkými potravinami a léky pro Venezuelu se vrátily zpět do Kolumbie poté, co se opozičním příznivcům nepodařilo prolomit linie vojáků. Nejméně jeden z kamionů začal podle záběrů z místa hořet a lidé z něj narychlo vyndavali náklad.

Guaidó v sobotu oznámil, že jiný z vozů se úspěšně dostal na venezuelské území z Brazílie. Podle zpravodaje španělského deníku však spolu s dalším kamionem dojel pouze na neutrální území na hranicích, kde jej zastavili vojáci a dále nevpustili.

Černá: Praha zareagovala jako za totáče. Exhumací Mašínové by ale národ ulevil svědomí

sinfin.digital