Jaderné odzbrojení? Bílý dům snižuje laťku. Nikam nespěchám, tvrdí Trump před schůzkou s Kimem

Marek Hudema

Americký prezident Donald Trump se ve středu ve Vietnamu setká se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Jednat by měli zejména o tom, jak se Severní Korea zbaví svých jaderných zbraní. Bílý dům ale v posledních dnech tlumí původně velká očekávání ohledně výsledků druhé schůzky obou státníků.

Budeme mít štěstí, když KLDR rozmontuje 60 procent z toho (nukleární zbraně, jaderná a zbrojní zařízení, pozn. red.), co chceme, aby Severokorejci zničili, prohlásil nedávno podle listu The New York Times americký ministr zahraničí Mike Pompeo v soukromé diskuzi s experty na Koreu. Z jeho vyjádření tak rozhodně neplyne, že by očekával, že severokorejský diktátor splní své sliby z předchozího roku o úplné „denuklearizaci“ korejského poloostrova. Tedy, že by Kim, jak to opakovaně tvrdil americký prezident Donald Trump, chtěl zničit všechny své jaderné zbraně.

Dokonce i prezident Trump je nyní, před druhou schůzkou s Kimem (setkali se už loni v Singapuru, kde Kim slíbil „denuklearizaci“), výrazně opatrnější. „Nikam nespěchám,“ prohlásil Trump s tím, že nechce na nikoho tlačit a že je spokojený s tím, že Severní Korea do singapurského summitu netestuje své rakety a jaderné zbraně. A také s tím, že USA dostaly zpět „rukojmí“, které Severní Korea zadržovala. Trump prý podle amerického tisku odvolávajícího se na vládní úředníky počítá s tím, že po setkání s Kimem ve Vietnamu budou následovat ještě další jednání.

ANALÝZA: Green New Deal – radikální plán, kterým progresivisté chtějí změnit Ameriku

sinfin.digital