Bude mít Slovensko prezidentku? Z Čaputové je po Mistríkově odstoupení černý kůň voleb

Adam Kotrbatý

Slovenský prezidentský souboj získal novou dynamiku. Jeden z dosavadních favoritů Robert Mistrík z klání odstoupil. Rozhodl se podpořit svoji dosavadní soupeřku Zuzanu Čaputovou. Co se v úterý na Slovensku odehrálo a jak to ovlivní zbytek kampaně? Přinášíme odpovědi na klíčové otázky.

Kdo je Zuzana Čaputová?

Právnička, občanská aktivistka a místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko se v kariéře profilovala jako obhájkyně právního státu. Věnovala se i ekologických aktivitám. Za boj proti skládce v obci Pezinok, kde bydlí, získala Goldmanovu cenu. Zároveň tvrdí, že se v této kauze střetla s lidmi z vládní strany Směr a podnikatelem Marianem Kočnerem, kterého média spojují s vraždou novináře Jána Kuciaka.

Ochranu životního prostředí a právní stát akcentuje i v prezidentském programu. Vystupuje prozápadně a hájí například sankce proti Rusku zavedené kvůli anexi Krymu a válce na východní Ukrajině.

Na prezidentku kandiduje bez předchozí velké politické zkušenosti. Do politiky vstoupila až v roce 2017, kdy se přidala ke vznikající straně Progresivní Slovensko, která je svým směřováním liberální a středolevicová. Čaputová je kritičkou současné slovenské vlády a někdejšího premiéra Roberta Fica. Po Mistríkově odstoupení ji podpořil prezident Andrej Kiska i představitelé opozičních politických stran.

Že Hamáček nemá v ČSSD oponenty? Jen nejsou vidět a čekají na chybu, říká politolog

sinfin.digital