Írán se otřásá. Oblíbený šéf diplomatů spustil svou rezignací lavinu

Pavel Novotný

ANALÝZA | Oznámil rezignaci na ministerský post a strhnul tak politickou lavinu. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf patří pro své západní vzdělání, uvolněné vystupování i umírněné postoje k nejpopulárnějším lídrům teheránských reformistů. Na jeho podporu vystoupili nejen poslanci, ale i část diplomatů. Co se v Íránu děje? Rozehrál Zaríf složitou vnitropolitickou partii nebo je již prostě jen unaven soubojem s domácími konzervativci i zahraničními nepřáteli vedenými Amerikou?

Zkraje tedy jen fakta. Zaríf včera oznámil odchod skrze sociální síť Instagram, jeho krok brzy potvrdila agentura IRNA. Zatím není zcela jasné, jak se k situaci staví prezident Hasan Rúhání, který je ministrovým nadřízeným. Většina poslanců íránského parlamentu se už den nato - tedy dnes - připojila k veřejně formulované žádosti, aby garant vládní zahraniční politiky neodcházel. K zákonodárcům se přidali i někteří diplomaté, kteří podle listu Tehran Times hrozí odchodem ze zahraniční služby. Ty ale Zaríf vyzval, aby ho nenásledovali.

Patrně nešlo o shodu náhod, že Zarífova rezignace přišla včera, kdy na neočekávanou návštěvu Teheránu dorazil syrský prezident Bašár Asad. Tedy autokrat, který Íránu (a Rusku) vděčí nejen za politické, ale patrně i fyzické přežití. Asad se před kamerami srdečně přivítal s ajatolláhem Chemeneím, fakticky prvním mužem v zemi, státnicky se pozdravil s prezidentem Ruháním a… Zarífa vynechal. I když podle všeho nešlo o Asadovo rozhodnutí, ale vnitropolitickou hru: podle agentury Reuters je dokonce možné, že teheránský ministr zahraničí o návštěvě syrského předáka vůbec nevěděl.

INFOGRAFIKA: Íránský vliv na Blízkém východě
sinfin.digital