Korupce, vražda a teroristé. Brusel má vlastní seriál ve stylu House of Cards.

Lucie Bednárová

Diváci nizozemské televize dnes večer shlédnou premiéru prvního dílu seriálu z prostředí bruselských institucí, který se inspiroval slavným americkým House of Cards (Domek z karet). Podobně i novinka z unijního prostředí dá nahlédnout do temných zákoutí politiky a ukáže problémy Evropy.

Mocní lobbisté petrolejářského průmyslu vycházejí z budovy Evropské komise, kde ve své kanceláři před bezcenným obrazem se sklenkou špičkového vína postává se spokojeným úsměvem na tváři šéf unijní instituce Jean-Marie. Střih. Rozlícený otec vychází se synem z mešity a zasypává ho pohlavky, zatímco bezdomovec se probouzí po bezesné noci strávené v zákoutích bruselských výškových budov.

Nejde však o realitu, ale o první minuty úvodního dílu seriálu, který se inspiroval americkou kultovní řadou House of Cards (Domek z karet) a který představí divákům předplaceného nizozemského kanálu kontrasty „hlavního města“ EU, belgického Bruselu. Desetidílný seriál, který doprovází slogan „Kdo přichází do Bruselu, dělá to kvůli pomstě nebo lásce, případně obojímu“, bude mít premiéru dnes ve 22 hodin.

Největší právnická bitva historie začíná. Brusel útočí na Google a Facebook

sinfin.digital