Blízký východ podle Trumpa: Sýrie je Rusů, Američany víc zajímá bohatý Záliv

Pavel Novotný

Svým voličům slíbil, že americké chlapce v uniformách vrátí ze zámoří. A že sníží výdaje Spojených států na zahraniční vojenské mise, neboť peníze jsou potřeba doma. Jak se tyto sliby daří prezidentovi USA Donaldu Trumpovi plnit? Opravdu Američané couvají z role světového četníka? A má Washington v zahraniční politice jasno, nebo jeho diplomaté jen hasí požáry, které založil pramálo vyzpytatelný šéf? Následujícím textem otevíráme šestidílný seriál, ve kterém se na INFO.CZ vždy v pondělí zaměříme na roli a vyhlídky americké armády ve světě.

Světová média bezmála tři uplynulé měsíce zaměstnávalo plánované stažení zhruba dvou tisíc amerických vojáků ze Sýrie. Loni v prosinci oznámené, posléze zpochybňované, nakonec korigované. Výsledek? Demise ex-generála americké námořní pěchoty Jamese Mattise z postu ministra obrany, rozruch na mezinárodní scéně a očekávatelný konec celé frašky. Američané se nestáhnou zcela, v Sýrii jich zůstanou nejméně dvě, nejvýše čtyři stovky, a to po „určitou dobu“. Jinými slovy, není přesně dané, kdy odejdou.

Experti (nejen) v tomto případě mluví o chaosu a zbytečných zmatcích. Existuje tedy něco jako Trumpova blízkovýchodní politika? Ucelená představa nynější administrativy o vývoji regionu a americké vojenské přítomnosti v něm?

Základny americké armády na Blízkém východě a Arabském poloostrově
sinfin.digital