Indie a Pákistán jsou na prahu války. Střílí se po letadlech, spekuluje se o tancích

Marek Hudema

ANALÝZA |  Napětí mezi Indií a Pákistánem je nejvyšší od jejich „miniválky“ v roce 1999 a podle některých komentátorů dokonce od velké války v roce 1971: Pákistánské letectvo údajně sestřelilo dva indické letouny, list India Today píše o střelbě tanků na hranicích s Pákistánem, Indie prý sestřelila pákistánské letadlo. A to přes to, že obě strany veřejně prohlašují, že si žádnou válku nepřejí a chtějí spolu jednat.

Na právní pohled není současné napětí mezi Indií a Pákistánem nijak odlišné od předchozích konfliktů zhruba za posledních necelých padesát let. Jde o Kašmír, o pákistánskou podporu teroristů a separatistů, a to se zatím vždy vyřešilo menšími přestřelkami nebo již zmíněnou „miniválkou“ v roce 1999, která si vyžádala zhruba 1500 obětí. Jenže tentokrát je situace trochu jiná.

Tentokrát nejde jen o Kašmír?

Za prvé: Zdá se, že se současný konflikt nemusí omezit jen na Kašmír. Vypadá to, že jedno ze sestřelených indických letadel bylo zasaženo nikoliv nad sporným územím Kašmíru, ale nad nesporně pákistánským územím. Také údajné nasazení tanků na společných hranicích svědčí o tom, že by se konflikt mohl rozšířit dále, než je obvyklé.

Pákistán sestřelil dva indické letouny. Napětí mezi jadernými mocnostmi v Kašmíru dál nebezpečně roste

sinfin.digital