Trump s „vyděračem“ Kimem ještě neskončil. Summit v Hanoji ale ukázal bolestivá místa

Eliška Kubátová

Dohoda uzavřená mezi Spojenými státy a Severní Koreou měla být podle šéfa Bílého domu „fantastický úspěch“, summit v Hanoji ale nakonec skončil bez ní. Podle koreanisty Jaromíra Chlady krach sice neznamená konec rozhovorů, další jednání ale budou náročná. „Severokorejci jsou ostřílení vyjednávači. Vždy jsou na jednání pečlivě připravení a jako úspěšná se jeví i celá jejich strategie – vyhrotit mezinárodní situaci a během uklidnění pak vydíráním inkasovat pomoc,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Chlada. V čem byl podle něj summit přínosný a co čekat od dalšího vyjednávání mezi USA a KLDR?

Summit v Hanoji skončil předčasně a americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un z Hanoje odjeli bez dohody. Jak překvapivý je to podle Vás moment? Dal se neúspěšný konec jednání očekávat?

Byla to jedna z možností. Musíme si uvědomit, že jednání mezi Spojenými státy a Severní Koreou probíhají opačně, než je diplomatickou zvyklostí. Běžně dva vyjednávací týmy hledají shodu a domlouvají podrobnosti, aby pak tyto závěry lídři slavnostně podepsali. Donald Trump s Kim Čong-unem se ale z nějakého důvodu rozhodli udělat to obráceně – to znamená, že se nejdřív sešli a až poté se zahájila jednání. A dnešek ukázal bolest takovéto cesty. Přestože od minulého summitu mezi oběma stranami probíhala intenzivní jednání, čekalo se až na setkání Trumpa s Kimem tváří v tvář, kdy byli asi půlhodinku o samotě. Výsledek to ale nepřineslo, proto to vypadá jako velký krach jednání.

Trump se plácá po zádech, jak se mu s KLDR daří. Kim s ním přitom hraje 25 let starou hru

sinfin.digital