„Půjdete na seznam!“ Spory amerických demokratů se stupňují, AOC vyhrožuje rebelům

Adam Kotrbatý

Rozpory mezi americkými kongresmany zvolenými za Demokratickou stranu se prohlubují. Spory se vyhrotily po středečním jednání o přísnějších kontrolách při prodejích zbraní. Rozhádané je přitom i samotné vedení sněmovní většiny. A například hvězda progresivistů Alexandria Ocasio-Cortezová, známá také pod zkratkou AOC, už začala přemýšlet, jak se neposlušných lidí zbavit.

Spory uvnitř amerických demokratů jsou k vidění od začátku fungování současného Kongresu. Dosud se ale spíše vedly po ose „liberální nováčci vs. zkušení matadoři“. Nově se dělící linie posunula a věk ani doba působení v politice nehrají takovou roli.

Aktuální konflikt zažehlo středeční hlasování o návrhu, který by zpřísnil kontroly při prodejích zbraní. Republikánům se i díky hlasům 26 umírněných demokratů podařilo prosadit pozměňovací návrh, který by nařizoval informovat Imigrační a celní službu (ICE), pokud by si zbraň chtěl opatřit ilegální imigrant. Šlo už o druhou změnu, kterou se v tomto volebním období republikánům podařilo prosadit navzdory demokratické většině. Když sněmovnu v posledních letech ovládali republikáni, nic takového se nikdy nestalo.

Obří korupce a prostitutky pro Kaddáfího. O co jde v kauze, která může být koncem Trudeaua?

sinfin.digital