O Venezuele budou jednat mocnosti. Prozatimní prezident Guaidó se vrátí do vlasti

ČTK

Rusko chce zabránit případné americké intervenci do Venezuely. S Trumpovou vládou bude proto o dalším osudu autoritářského režimu Nicoláse Madura vyjednávat. Washington ale odmítá, že by vojenský zásah v latinskoamerické zemi připravoval.

Rusko je připraveno zahájit se Spojenými státy dvoustranné jednání o situaci ve Venezuele. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí to v sobotu večer svému americkému protějšku Mikeovi Pompeovi řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Zatímco Washington uznal prozatímním prezidentem jihoamerické země vůdce opozice Juana Guaidóa, Moskva nadále považuje za hlavu státu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Ministři zahraničí na telefonu

Venezuela byla podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí hlavním tématem sobotního telefonátu Lavrova s Pompeem. Rozhovor se podle něj uskutečnil z iniciativy Washingtonu. "V souvislosti s návrhem Washingtonu na dvoustranné konzultace na téma Venezuely bylo konstatováno, že Rusko je připraveno se jich účastnit," stojí v prohlášení, podle kterého "výhradně venezuelský lid má právo určovat svou budoucnost".

Krvavé střety na hranicích Venezuely posílily Madura. Opozice si pohrává se zásahem USA

sinfin.digital