Čaputová nemá nic jisté, může se vyčerpat. Duel se Šefčovičem rozhodne účast, říká Prokop

Bude mít Slovensko prezidentku Zuzanu Čaputovou, nebo se hlavou státu stane kandidát socialistů Maroš Šefčovič? Deset dnů před prvním kolem voleb vše nasvědčuje tomu, že se ve finálním duelu rozhodne právě mezi nimi. Šance obou jsou vyrovnané a klíčovým faktorem bude účast, jak v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje sociolog Daniel Prokop z Medianu. Agentura na Slovensku prováděla před začátkem dvoutýdenního moratoria pravidelná šetření mezi voliči. Prokop teď detailně popisuje, jaké je rozpoložení společnosti po loňském turbulentním roce a co komu hraje do karet. Proč může Čaputové dojít dech a v co musí doufat Šefčovič?

Jaká jsou základní zjištění Medianu dva týdny před prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku? Jak byste popsal základní trendy?

Můžeme vycházet jen z výzkumů publikovaných před moratoriem (začalo platit minulý víkend - pozn. redakce). Už před odstoupením Roberta Mistríka začínala hodně růst Zuzana Čaputová. Oslovovali podobné voliče, avšak ona se výrazně lépe hodí do atmosféry velké nedůvěry v právní stát, podezření propojení části politiky a organizovaného zločinu, zklamání ze staré levice, ale i přítomnosti tématu nerovností.

Mistrík zdůrazňoval spíše témata do dobrých časů – modernizaci ekonomiky, investice do vědy a podobně. Takže i ve dvou výzkumech Medianu a Focusu před odstoupením Mistríka už byla Čaputová před ním. Nebylo to ale rozhodnuté.

Zuzana Čaputová: Aktivistka, která se nebojí mocných. Kdo je favoritka slovenských voleb?

sinfin.digital