Trumpova migrační politika selhává. V únoru přišlo do USA nejvíce běženců za jedenáct let

Adam Kotrbatý

Počet migrantů, kteří přicházejí do Spojených států skrze hranici s Mexikem, byl v únoru nejvyšší za posledních 11 let. Vyplývá to z dat americké Celní a pohraniční stráže (CBP). Ukazuje se tak, že tvrdá pravidla nastavená administrativou prezidenta Donalda Trumpa běžence od cesty do USA neodradila. Američanům navíc dochází kapacity a nezvládají se o migranty postarat.

Zprvu to vypadalo, že Donald Trump dokáže cizince od cesty do USA odradit jen silou své osobnosti a tvrdou rétorikou. Po jeho nástupu do funkce počet zadržených na jihozápadní hranici citelně poklesl. Jenže od léta 2017 jako by strach z Trumpa opadl a číslo začalo znovu růst.

Nyní dosáhlo prozatimního maxima. Ze zhruba 16 tisíc zadržených v dubnu 2017 stoupl počet migrantů letos v únoru již na více než 76 tisíc. Data americké pohraniční stráže ukazují, že více lidí přišlo skrze jihozápadní hranici naposledy v březnu 2008, tedy ještě v době vlády George Bushe mladšího. Tehdy jich bylo zhruba 91,5 tisíce.

Trumpova politika nefunguje

Dramatický nárůst je vidět i ve srovnání s loňským fiskálním rokem, jenž začíná v říjnu. Zatímco loni napočítala pohraniční stráž téměř 400 tisíc zadržených, za prvních pět měsíců letošního roku jich bylo již přes 268 tisíc. Dalších 50 tisíc rovnou vrátila od hranice. Nárůst počtu běženců je skoro dvojnásobný. Nejtěžší měsíce na pohraničníky přitom zřejmě teprve čekají. Nejčastěji zkoušejí migranti přejít hranici mezi březnem a červnem.

Čaputová nemá nic jisté, může se vyčerpat. Duel se Šefčovičem rozhodne účast, říká Prokop

sinfin.digital