Ruské úřady si vyšláply na Svědky Jehovovy. Mučí je elektrošoky, bijí a posílají do vězení

Pavel Novotný

Policisté je bili a mučili, soudy je posílají za mříže. Ruské úřady považují příslušníky náboženské společnosti Svědkové Jehovovi za extremisty a podle toho s nimi jednají. Už od roku 2017. Letos se ale policie a soudy pustili do této organizace ještě ostřeji. Pro jehovisty ale není pronásledování novinkou, v nemilost upadli třeba i v nacistickém Německu, v jehož koncentračních táborech byli k poznání podle fialových trojúhelníků.

„Přes hlavu mi natáhli igelitový sáček. Když jsem se začal dusit, zakryli mi ještě ústa dlaní. Na hýždě mi pak přiložili nějaký paralyzér,“ vypráví Vjačeslav Boronos na videu pořízeném stanicí RFE/RL. Patří k těm Svědků Jehovovým, které zadrželi policisté v sibiřském městě Surgut. Právě tady se odehrály nejbrutálnější případy mučení členů této křesťanské společnosti. K perzekuci Svědků Jehovových ale dochází i jinde v Ruské federaci, jak dokládá webová stránka tamních jehovistů.

„Pak mě kladli hloupé otázky. ´Miluješ (Donalda) Trumpa, co? Ty mizerný Američane´,“ vzpomíná na bizarní výslech jehovista Boronos. „Byl jsem v šoku,“ dodává muž, který byl surgutskými policisty zadržen v polovině února. Policejní mučitel patrně narážel na fakt, že jehovisté se v druhé polovině 19. století zformovali právě ve Spojených státech. Spolu s Vjačeslavem bylo v Uralském federálním okruhu zadrženo a týráno ještě přinejmenším pět dalších mužů. Tito se nebáli svá jména i příběhy zveřejnit. V Rusku je mučení nelegální, přesto časté, ba obvyklé: lze tedy předpokládat, že byli fyzicky napadeni i další svědci.

ANALÝZA: Konec reforem, jde o národ. Ukrajinský prezident vsadil před volbami na konzervatismus

sinfin.digital