Politolog: Šefčovič čelí dvojímu problému, Čaputová vyletěla a ohrožuje ji drsná kampaň

Oba z favoritů nadcházejících prezidentských voleb na Slovensku čelí závažným nástrahám. V rozhovoru pro INFO.CZ je popisuje politolog Lubomír Kopeček. V případě kandidáta Směru Maroše Šefčoviče je to především vazba na stranu a expremiéra Roberta Fica zatíženého skandály, který podle experta táhne lidi kolem sebe dolů. Šefčovič navíc může mít problém oslovit tradiční voliče Směru. V případě Zuzany Čaputové jde o vratké základy její náhlé popularity. „Čaputová doslova vyletěla v průběhu dvou tří posledních únorových týdnů. Její podpora mezi voliči je proto jen mělce zakotvená,“ říká politolog. Jak do volební mozaiky zapadají ostatní kandidáti a co když jeden ze zmíněných favoritů nakonec do druhého kola nepostoupí?

Krátce před prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku vše nasvědčuje tomu, že se do druhého kola dostane Zuzana Čaputová z mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko a Maroš Šefčovič, kterého nominoval vládní Směr. Jak byste rozložení sil a celkovou situaci okomentoval?

Důležité bude, zda se některý z dalších kandidátů s vyšší podporou ještě nevzdá před prvním kolem kandidatury. Takový krok by mohl zamíchat rozložením sil. Třetím v průzkumech se solidní podporou je Štefan Harabin, což je bývalý ministr spravedlnosti a mimořádně svérázná figura tamní politiky.

Pokud by se kandidatury například vzdal předseda extremistické Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba, je dost pravděpodobné, že by se jeho podpora mohla přesunout právě k Harabinovi. Kotlebova podpora není nízká, podle průzkumů někde mezi pěti a deseti procenty. Názorově se ti dva hodně blíží. Na Harabinově intenzivní kampani je vidět, že cítí šanci. Demagog je to velmi zdatný.

Čaputová nemá nic jisté, může se vyčerpat. Duel se Šefčovičem rozhodne účast, říká Prokop

sinfin.digital