Evropa podle Trumpa: USA chtějí být silné, ale neprovokovat. Fort Trump je v nedohlednu

Adam Kotrbatý

Svým voličům slíbil, že americké chlapce v uniformách vrátí ze zámoří domů. A že sníží výdaje Spojených států v zahraničí, neboť peníze jsou potřeba doma. Jak se tyto sliby daří prezidentovi USA Donaldu Trumpovi plnit? Opravdu Američané couvají z role světového četníka? A má Washington v zahraniční politice jasno, nebo jeho diplomaté jen hasí požáry, které založil jejich nevyzpytatelný šéf?

Více než dva roky se v souvislosti s Donaldem Trumpem řeší jeho nepříliš vyjasněný vztah k NATO. Americký prezident jednou navyšuje investice do armády a oceňuje alianční spojence, aby následně zasílal výstražné dopisy, v nichž hrozí stažením vojáků z Evropy. To když státy starého kontinentu nebudou vydávat alespoň domluvená dvě procent HDP na obranu. 

Trumpovy hrozby jsou rizikem především tváří v tvář ruské agresivní politice. Onen zmíněný dvouprocentní závazek se stal tématem v reakci na ruskou anexi Krymu a konflikt na východě Ukrajiny, v němž Moskva také sehrála významnou roli.

Trump, na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy, chce, aby evropské země splnily limit okamžitě. Něco takového je ale fakticky nereálné a například Německo už dalo najevo, že z historických a společenských důvodů neplánuje vydávat dvě procenta HDP na obranu ani v budoucnu.

Američtí senátoři oživili plán, jak Trumpovi ztížit odchod z NATO. Už sám nic nezmůže

sinfin.digital