Odškodnění za otroctví? Američané to zvažují

Zatímco průměrná černošská rodina v USA vlastní majetek v hodnotě 17 000 dolarů, u bělošských rodin je hodnota majetku desetkrát vyšší. Jak to změnit? Podle některých kandidátů na amerického prezidenta prostě tím, že by příslušníci černošské menšiny dostali konečně kompenzaci za dobu, ve které jejich předci museli pracovat jako otroci.

Téma odškodnění za otroctví, které se na americké politické scéně střídavě vynořuje, aby opět upadlo v zapomnění, dostalo před příštími volbami amerického prezidenta v roce 2020 najednou nečekaně silný impuls. Jak upozorňují některá americká i evropská média, je to zřejmě poprvé v historii, co se pro kompenzaci nebo alespoň diskusi o ní vyslovuje najednou tolik významných politiků.

K zahájení diskuse o odškodnění potomků  amerických otroků se vyslovily dvě vážné uchazečky o kandidaturu do prezidentských voleb za Demokratickou stranu, tedy senátorky Elizabeth Warrenová a Kamala Harrisová. A podobně „zvedají prapor“ zastánců kompenzací i někteří další uchazeči o nominaci demokratů do boje o úřad amerického prezidenta, jakými jsou třeba někdejší ministr bytové výstavby ve vládě Baracka Obamy Julian Castro. „Už dlouho si myslím,  že by se tato země měla přihlásit k odpovědnosti za hřích otroctví,“ uvedl Castro, který je hispánského původu.

Půr: Američani využili situace, Trump má Babiše pevně v rukou, využije ho v tlaku na Brusel

sinfin.digital