Boeingu dává stopku jedna země za druhou, nesmí ani nad Evropu

ČTK

luš

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) dnes pozastavila provoz letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. Už v předešlých hodinách řada zemí z celého světa uzavřela svůj vzdušný prostor pro tyto typy letadel. Opatření souvisejí s obavami ohledně bezpečnosti po nedělní havárii stroje Boeing 737 MAX 8, který se zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) i společnost Boeing trvá na tom, že letadla jsou provozuschopná a bezpečná.

V souvislosti s nařízením EASA pozastavila provoz všech svých sedmi Boeingů 737 MAX 8 česká letecká společnost Smartwings. Upozornila, že kvůli tomu čeká zpožďování a rušení letů. Firma si v rámci obnovy své flotily objednala celkem 39 těchto letadel a postupně je přebírá. Část z nich by si měly pronajmout i České aerolinie, dceřiná společnost Smartwings.

O tom, že dotyčné letouny nesmějí nad jejich území nebo nesmějí být provozovány, během dneška informovaly úřady například v Británii, Francii a řadě dalších zemí v Evropě i jinde ve světě, třeba v Austrálii nebo v Číně. Čínské letecké společnosti přitom mají ve svých flotilách více než čtvrtinu všech vyrobených letadel MAX 8 a MAX 9. Některé země zrušení zákazu podmínily provedením bezpečnostních kontrol. Nad Německo zmíněné stroje nesmějí až do 12. června. Opatření Evropské agentury pro bezpečnost letectví se týká i komerčních letů modelů MAX 8 a MAX 9 provozovaných společnostmi třetích států na území Evropské unie.

Evropský superstát nechci! Nástupkyně Merkelové zostra zúčtovala s Macronovými sny

sinfin.digital