Tisíce tun nafty z potopené lodi ohrožují francouzské pobřeží. Hrozí ekologická pohroma

rok

Tisíce tun topné nafty, dva tisíce aut i dvě stovky tun kyseliny skončily v moři po potopení italské lodi Grande America. Francouzi se teď obávají o své pobřeží i mořský život v této části Atlantiku.

Francie vyhlíží ekologickou katastrofu na svém západním pobřeží. Asi 200 kilometrů od něj se pohybuje velká černá skvrna, která by mohla v nejbližších dnech dosáhnout francouzských pláží. Jde o 2200 tun topné nafty unikající z potopené italské lodi Grande America.

„Podle našich předpovědí by mohly části dosáhnout pobřeží Nové Akvitánie v neděli nebo pondělí. Je zde riziko, že nepříznivá předpověď počasí zkomplikuje operace na vyčištění moře,“ píše se v prohlášení ministerstva pro životní prostředí.

214 metrů dlouhá loď plula z Hamburku do marocké Casablanky. V neděli večer na palubě vypukl požár a v úterý odpoledne se plavidlo potopilo v Biskajském zálivu (tři stovky kilometrů od přístavu La Rochelle). Posádku 26 námořníků a jednoho pasažéra zachránila britská válečná loď HMS Argyll, jež proplouvala nedaleko.

Zelení aktivisté strhávají Macronovy portréty z radnic. Nedělá podle nich dost pro klima

sinfin.digital