Putin je produkt KGB, člověk ho nezajímá, chce bipolární svět, říká filmař, který ho sledoval

Marek Hudema

Vladimir Putin je produktem sovětské tajné služby KGB a snaží se obnovit bipolární svět, říká režisér Vitalij Manskij. Ten měl  k ruskému prezidentovi svého času zcela volný přístup, točil o něm totiž propagandistické filmy. Manskij ale po letech prozřel a materiál přestříhal. Ve filmu „Svědkové Putinovi“, který byl k vidění i na letošním festivalu Jeden svět, použil dosud nezveřejněné záběry. Putina ukazuje jako rodícího se autokrata, demontujícího demokracii a obnovujícího sovětské dědictví.

Kdy vás napadlo využít vaše staré záběry a vytvořit film „Svědkové Putinovi“?

Stalo se to v roce 2012, poté, co se Vladimir Putin opět vrátil do prezidentského křesla. Naprostý cynismus, s jakým to bylo Rusům oznámeno, bezskrupulóznost a bezostyšnost tohoto kroku mně ponoukly ke vzpomínání a přemýšlení o minulosti. Ve výsledku to vedlo k vytvoření filmu „Svědkové Putinovi“. Uvědomil jsem si svoji odpovědnost jako svědka událostí, které naprosto zásadním způsobem změnily směr vývoje Ruska. Tedy nástupu Putina k moci.

(pozn. red.: Putin nemohl být potřetí za sebou ruským prezidentem, tak jej v roce 2008 nahradil v tomto úřadu dosavadní premiér Dmitrij Medveděv, se kterým si Putin dočasně vyměnil funkce. V roce 2012 Medveděv ustoupil do pozadí a prezidentem se opět stal Putin.)

5054946:article:true:true:true

Z vašeho filmu je ale zřejmé, že jste pochopil, co je Putin zač, tedy že nejde o demokrata a že se vrací k sovětské minulosti, už na konci prvního roku jeho vlády, tedy v roce 2001.

Ne, měl jsem mnoho iluzí, nadějí a mnoho naivních představ o skutečnosti. Když Vladimir Putin odešel po osmi letech z místa ruského prezidenta a předal své místo Medveděvovi, bylo jasné, že je to jen politická hra. Ale přesto jsem stále ve skrytu duše doufal, že přece jen se nakonec bude historie ubírat jiným směrem. Nedokázal jsem si představit, že Rusko, země, která teprve nedávno získala svobodu a setřásla komunistickou diktaturu, bude schopna se tak rychle opět vrátit do stavu nesvobody. Neuměl jsem si to prostě představit.

Peking na to jde jinak než Rusové. Analytici popsali, jak manipuluje uživateli na síti

sinfin.digital