Úspěchy a prohry Baracka Obamy. 8 let v animaci INFO.CZ

Info.cz, lup

Do Bílého domu s ním před lety přišla velká očekávání a nadšení, zůstaly rozpaky. Osm let vlády Baracka Obamy proměnilo nejen Spojené státy, ale celý svět. Redakce INFO.CZ připravila výběr klíčových okamžiků jedné prezidentské kariéry, která dneškem definitivně skončila.

Sledoval dopadení vůdce teroristů Usámy bin Ládina a rozhodoval o stažení vojáků z Afghánistánu i Iráku. V závěru svého mandátu ale spíše mlčky sledoval humanitární katastrofu v Sýrii, které nedokázal zabránit a kde USA musely nedobrovolně vyklidit pozici globálního lídra. 

Byl neúnavným zastáncem transatlantických vazeb a nebál se vystoupit proti akcím Ruska na Ukrajině a ve východní Evropě i za cenu dramatického zhoršení vzájemných vztahů. Ty mimochodem nedokázal uhlídat ani ve směru k tradičnímu blízkovýchodnímu spojenci Izraeli.

Dojednal spolu se zástupci dalších mocností klíčovou dohodu o íránském jaderném programu, jako první prezident USA navštívil Hirošimu a začal narovnávat po desetiletí pošramocené vztahy s Kubou. I v těchto oblastech ale čelil kritice, že jeho úsilí zůstalo tak trochu na půli cesty.

sinfin.digital