Slováci poslali do druhého kola Čaputovou a Šefčoviče. Kontroverzní soudce prezidentem nebude

ČTK

abe

adk

První kolo slovenských prezidentských voleb jasně vyhrála právnička Zuzana Čaputová. V druhém kole hlasování se 30. března střetne s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Vyplývá to z předběžných výsledků oznámených statistickým úřadem po sečtení hlasů ze všech okrsků. Čaputová získala v sobotních volbách 40,57 procenta hlasů, Šefčoviče podpořilo 18,66 procenta voličů. Volební účast dosáhla podle upřesněných údajů 48,74 procenta. Vyhlášení oficiálních výsledků prvního kola hlasování se podle slovenské televize TA3 očekává dnes v poledne.

Třetí místo obsadil soudce nejvyššího soudu Štefan Harabin s 14,3 procenta a čtvrté s 10,4 procenta šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba. Na páté příčce je bývalý předseda parlamentu František Mikloško s 5,7 procenta a na šesté šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár s 3,1 procenta hlasů.

Asi hodinu po půlnoci předstoupila Čaputová před média se závěrečným projevem. Poblahopřála Šefčovičovi k postupu do druhého kola voleb a zopakovala, že je ráda, že se jejím protikandidátem stane člověk, který nepředstavuje extrémní názory. "Jsem ráda, že nebudeme muset, on ani já, čelit extrému," řekla právnička, která by se mohla stát první ženou v prezidentské funkci na Slovensku.

ANALÝZA: Na Slovensku končí vypjatá předvolební kampaň. Kdo vyzve Čaputovou?

sinfin.digital