Závěry prezidentských voleb: Čaputová ovládla Slovensko, změnu ale můžou přinést poražení

Adam Kotrbatý

Slováci prahnou po velké změně. Taková je hlavní zpráva vyplývající z prvního kola tamních prezidentských voleb. Jaká ale změna bude, hlasování neprozradilo. Ačkoli Zuzana Čaputová míří k vítězství, Slovensko se může posunout úplně jiným než liberálním a proevropským směrem. Jak číst volební výsledky?

Čaputová má nakročeno k vítězství 

Je čím dál pravděpodobnější, že Slovensko skutečně bude mít první prezidentku ve své historii. Zuzana Čaputová sice nedostala nadpoloviční většinu hlasů, o níž se ve světle některých průzkumů spekulovalo, rozložení její podpory však napovídá o silné pozici liberální kandidátky. 

Vyhrála ve všech krajích, velkých městech i v menších obcích. Přemožitele našla jen v osmi okresech, převážně na východě Slovenska. Obecně se ale dá konstatovat, že i voliči z východu se přiklonili k Čaputové. Té tak nemusí vadit, že získala „jen“ 40 procent. O podpoře s ní chce debatovat poražený kandidát Béla Bugár a nepřímo ji vyjádři i další neúspěšný uchazeč František Mikloško.

Do karet bude Čaputové navíc bude hrát, že ten, který musí přesvědčovat příznivce poražených, je Maroš Šefčovič. Je téměř vyloučené, že by voliči Štefana Harabina a Mariana Kotleby volili zástupkyni progresivistů. Podobně obtížně představitelné ale je jejich nadšení pro Šefčoviče, jenž přichází jako místopředseda těmito lidmi povětšinou nenáviděné Evropské komise a proevropsky orientovaný kandidát. Naopak je možné, že řada Harabinovců a Kotlebovců zůstane ve druhém kole doma.

Půr: Čaputovou už nejspíš nic nezastaví, Šefčovič by přesto byl lepší prezident

sinfin.digital