Střelec z Christchurch se chce hájit sám. Vláda chystá po masakru nový zákon o zbraních

ČTK

luš

Novozélandská vláda představí do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Kabinet premiérky Jacindy Ardernové se na jeho obrysech dohodl na dnešním zasedání, které bylo první po pátečních vražedných útocích na věřící ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Muž podezřelý z masakru, který si vyžádal nejméně 50 obětí, se chce u soudu hájit sám, zbraně si pořídil na internetu. Píší o tom světové agentury.

Přidělený obhájce novozélandskému deníku The New Zealand Herald sdělil, že jej jeho mandant - osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant - obviněný v sobotu z vraždy úkolu zprostil. Advokát Richard Peters se listu svěřil s domněnkou, že Tarrant chce zneužít proces k seznámení světové veřejnosti se svými pravicově extrémistickými názory. „Soudce si s tím bude muset poradit,“ řekl Peters deníku.

Páteční masakr ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch si vyžádal nejméně 50 obětí. Tarranta, který zatím zůstává jediným podezřelým, na místě zatkla policie. Za mnohonásobnou vraždu mu hrozí doživotí.

Na Novém Zélandu vraždil „obyčejný bílý muž z posilovny“. Mstil se za útoky „vetřelců“ v Evropě

sinfin.digital