Tropický Trump z Brazílie se potká s tím pravým. Vyřeší spolu Venezuelu?

Adam Kotrbatý

Do nejvyšších funkcí je vynesla podobná témata, brazilskému prezidentovi se dokonce začalo přezdívat Tropický Trump. V úterý se Jair Bolsonaro setká s prvním mužem Spojených států Donaldem Trumpem v Bílém domě. Schůzka má symbolicky restartovat vztahy obou zemí a klíčová může být také pro další vývoj ve Venezuele.

Oba se dají zařadit do kategorie pravicových populistů. V programech akcentují konzervativní hodnoty a nacionalismus, jsou aktivní na Twitteru a nelichotivé články v médiích označují za falešné zprávy. Jair Bolsonaro kdysi o Donaldu Trumpovi dokonce prohlásil, že je jeho vzorem a v mnoha ohledech i vzorem pro Brazílii. V úterý se oba muži potkají v Bílém domě.

Bolsonaro přiletěl na státní návštěvu USA už v pondělí. Setkání s Trumpem má být symbolickým novým začátkem vzájemných vztahů mezi Spojenými státy a největší jihoamerickou zemí. Brazílie přitom dosud nebyla k Washingtonu dvakrát vstřícná. Opakovaně hlasovala proti jeho návrhům v OSN. Ani vzájemný obchod nekvetl. Výměna mezi zeměmi dosahuje ročně asi 100 miliard dolarů, což je šestkrát méně než v případě obchodu mezi Brazílií a Mexikem.

Nástupkyně Merkelové zostřuje hrany. Vystupuje „AKK“ ze stínu německé kancléřky?

sinfin.digital