Útočník na mešity nesmí šířit rasismus, neříkejme jeho jméno, vyzvala novozélandská premiérka

ČTK

jj

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová řekla, že udělá vše pro to, aby útočník na mešity nedostal prostor šířit své rasistické názory. Zároveň zdůraznila, že jeho jméno nevysloví a slávu mu nedopřeje. Informovala o tom agentura AP. Muž, který je obviněn z vraždy 50 lidí ve dvou mešitách na Novém Zélandu, se rozhodl u soudu hájit sám.

„Souhlasím s tím, že je to absolutně něco, čeho si musíme být vědomi a dělat, co je v našich silách, abychom zabránili tomuto jedinci v získání slávy,“ řekla Ardernová novinářům. „Zajisté měl mnoho motivů ke spáchání tohoto ohavného teroristické útoku. Získání slávy byl jedním z nich, a to je něco, co mu můžeme odepřít,“ dodala.

„Je to terorista, je zločinec a je extrémista, ale když (o něm) budu mluvit já, zůstane beze jména. Vás ostatní žádám, abyste zmiňovali jména těch, o které jsme přišli, spíše než jméno muže, který je vzal. Možná se chtěl proslavit, my na Novém Zélandu mu ale nedáme nic, ani jeho jméno... Ano, člověk, který tyto činy spáchal nebyl odsud, nevyrostl tady, nenašel zde svou ideologii, to ale neznamená, že se tu stejné názory neobjevují,“ řekla Ardernová v parlamentu a projev zakončila slovy „as-Salám alajkum, mír s vámi, mír s námi všechny“.

ANALÝZA: Nové arabské jaro? Súdánem zmítá násilí, Alžírsko sesadilo prezidenta na vozíčku

sinfin.digital