Izraelská krajní pravice chce od Netanjahua funkci pro obdivovatele hromadného vraha Palestinců

Pavel Novotný

Izraelský nejvyšší soud se vložil do politiky, když o víkendu zakázal kandidaturu Michaela Ben Ariho, krajně pravicového politika a předvolebního spojence premiéra Benjamina Netanjahua. To ale ještě neznamená, že se v dubnových volbách nebudou o křeslo v Knesetu ucházet jiní politici z formace Židovská síla, kterou Ben Ari řídí. A která navazuje na stranu Kach radikálního rabína Meira Kahaneho postavenou v Izraeli mimo zákon.

Celý příběh odstartoval nynější šéf vlády ze strany Likud, který se tak obává tříštění pravicových sil, že se pokouší strany v této části politického spektra integrovat. Partaj Židovský domov proto přiměl ke spojení s následovníky extremistického rabína Meira Kahaneho. Ti si říkají Židovská síla a v předčasných volbách z roku 2013 se do parlamentu nedostali, byť vcelku těsně. Neuspěli ovšem ani o dva roky později v novém hnutí nazvaném Jachad – na rozdíl od mnohem úspěšnějšího Židovského domova, který tehdy obsadil osm křesel (ze 120).

Ben Ari na aktuální verdikt reagoval tak, jak jeho voliči očekávají, tedy s notně pravicovou razancí. „Nakonec zvítězíme my, toto není konec. Porazíme soudní juntu,“ prohlásil poté, co nejvyšší tribunál vynesl verdikt. Mimochodem, z devíti soudců ho podpořil pouze jediný.

Židovští extremisté před branami izraelského parlamentu. Netanjahu mobilizuje krajní pravici

sinfin.digital