Obavy o Afriku po úderu živlu: Bouře Idai se může stát nejhorší katastrofou na jižní polokouli

IvM

Cyklóna Idai podle odborníků z OSN aspiruje na jednu z nejhorších katastrof, která kdy zasáhla jižní polokouli. Bouře se přehnala přes Mosambik, Malawi a Zimbabwe a ničila vše, co jí stálo v cestě. Zanechala za sebou zničující povodně, které zabily nebo zranily tisíce osob a také zlikvidovaly veškerou úrodu a zásoby pitné vody.

Bouře jako první zasáhla mozambické město Beira, které zničila až z 90 procent a zastavila i provoz tamního letiště. Poté postupovala do Malawi a Zimbabwe. Jen Mosambik zatím v souvislosti s bouří potvrdil na 200 mrtvých, počet obětí ale může stoupat ještě několik měsíců. Cyklóna přímo ovlivní život 1,7 milionu lidí jen v Mosambiku a dalších 900 tisíc v sousedním Malawi.  

Domy i silnice jsou pod vodou, armáda a další organizace tak musí lidem pomáhat především ze vzduchu. Skupinky přeživších stále zůstávají na střechách budov nebo na malých ostrůvcích. Podle záchranných složek ale u sebe zpravidla nemají žádné jídlo ani pitnou vodu. „Někdy můžeme zachránit pouze dva lidi z pěti. Jindy jim raději jen pustíme jídlo a letíme hledat někoho, kdo je ve větším nebezpečí,” řekl pro Guardian jeden ze záchranářů.

Orbán balancuje na špičce nože. Víme, co ho za pár hodin čeká u evropských lidovců

sinfin.digital