Skandál v BMW: Zaměstnanci nesměli mluvit turecky. Zákaz unikl na veřejnost a řeší ho celé Německo

V mnichovské pobočce automobilky BMW dostali zaměstnanci tureckého původu nařízení, že během práce i odpočinku ve firmě nesmějí mluvit jinou řečí než němčinou. Poté, co si pracovníci stěžovali na „jazykovou“ diskriminaci, se vedení podniku od zákazu distancovalo. Případ ale vyvolal v celém Německu rozsáhlou celospolečenskou diskusi.

O případu jako první informoval německý deník Bild. Podle deníku vedoucí výroby v pobočce BMW v Garchingu u Mnichova zakázal dvaceti tureckým dělníkům mluvit po dobu trvání pracovní směny turecky. Zdůvodnil to stížností jednoho z německých zaměstnanců, který se údajně dozvěděl, že ho turečtí kolegové pomlouvají a „kují proti němu pikle.“ A to prostřednictvím domluvy v turečtině, které on sám nerozumí.

V závodě Garchin pracuje celkem 100 lidí, z toho pětina je tureckého původu. Mistr spor vyřešil po svém. Tureckým pracovníkům zakázal používat turečtinu jak při práci, tak při obědě nebo odpočinku v prostorách závodu. Navíc turecké zaměstnance postavil do jedné směny, aby se co nejméně dostávali do styku s ostatními zaměstnanci.

Ekonom Lux: Celoživotní nájem bude norma. Zvykejte si, byty kupují bohatí a investoři

sinfin.digital