Místo teroristů Čína. USA chtějí, aby se NATO zaměřilo na hrozby z Pekingu

Adam Kotrbatý

Nejen na Rusko, ale i na Čínu by se měla podle představ americké administrativy zaměřit Severoatlantická aliance (NATO). Američané chtějí o úpravě strategie přesvědčit spojence během setkání ministrů zahraničí, které v dubnu hostí Washington. Ne všem se ale nápad zamlouvá.

Plán Spojených států vychází z posunu priorit administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Ten během svého více než dvouletého působení ve funkci dává najevo, že Čínu považuje za největší riziko pro americkou bezpečnost i ekonomiku. Trump například zavedl cla na dovoz některého zboží z asijské země a úřady varují před rizikem, že Číňané zneužijí technologie svých firem ke kyberšpionáži.

Trump by proto rád viděl, aby se na Čínu kromě USA zaměřili i další spojenci v NATO. Podle listu Foreign Policy, jenž mluvil přímo s americkými představiteli, nechtějí Spojené státy tlačit partnery do konfrontace s Pekingem. Řeč je spíše o opatrnosti a aliančních debatách. Základní myšlenka zní, že Čína sice není přímou vojenskou hrozbou pro NATO, ale existuje řada prvků, na něž by se měla aliance soustředit.

ANALÝZA: Mayová se vrací domů s ostudou. Lídři EU převzali otěže a hasí krizi za premiérku

sinfin.digital