Mayová pohořela i napotřetí, poslanci znovu odmítli dohodu s EU. Evropští lídři vyhlíží divoký brexit

ČTK

luš

Britší poslanci i napotřetí odmítli brexitovou dohodu, kterou s Bruselem vyjednala premiérka Theresa Mayová. Dohodu dnes podpořilo 286 zákonodárců, proti se jich postavilo 344. Podle závěrů posledního summitu EU se musí Londýn do 12. dubna rozhodnout mezi brexitem bez dohody a delším odkladem brexitu, s nímž by se ale pojila účast v květnových volbách do Evropského parlamentu. Předseda Evropské rady Donald Tusk ihned po dnešním hlasování svolal na 10. dubna mimořádný summit EU. Podle evropských lídrů vzrostla pravděpodobnost, že Británie vystoupí z EU bez dohody. 

„Obávám se, že jsme dosáhli hranic tohoto procesu v této sněmovně,“ prohlásila Mayová v reakci na odmítnutí dohody a upozornila, že Dolní sněmovna odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu, při středečním hlasování odmítla různé varianty odchodu z EU a nyní už napotřetí i brexitovou dohodu. Dodala, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z unie. Důsledky dnešního hlasování jsou podle předsedkyně vlády vážné.

Mayová řekla, že vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak téměř jisté, že Británie se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu. Ještě před hlasováním premiérka poslancům řekla, že dnes mají poslední šanci, jak brexit zaručit.

EU se chce zbavit národních států, Británie musí odejít, říká pro INFO.CZ euroskeptik Rosindell

sinfin.digital