Teroristy Islámského státu, kteří jsou z Evropy, musíme vzít zpátky, říká dokumentarista teroristů

Marek Hudema

Dánský režisér dokumentárních filmů Soren Jespersen se dlouhodobě zabývá mladými radikály a jejich životy. Jeho poslední film, Ztracený bojovník, který byl uveden na filmovém festivalu Jeden svět, sleduje osud bývalého bojovníka somálské teroristické organizace Aš-Šabáb. Podle Jespersena je třeba podat podobným lidem pomocnou ruku, a pokud pocházejí z Evropy, vzít je zpátky. Včetně bojovníků Islámského státu.

V Somálsku už několik desetiletí probíhá občanská válka a působí tam teroristická islamistická organizace Aš-Šabáb (mládež). V jejích řadách bojují i lidé, kteří se narodili v Evropě. Právě tím, jak se mladí lidé somálského původu v Evropě radikalizují, jak se přidávají k této organizace, a jak v ní bojují, se už léta zabývá dánský dokumentarista Soren Steen Jespersen. V posledních čtyřech letech k tomu přidal i otázku, co se děje s těmi bojovníky, kteří se odmítnou podílet na teroristických útocích a tuto organizaci opustí. A z toho loni vznikl jeho film Ztracený bojovník.

„Chtěl jsem vědět, co dělá společnost s těmi, kteří opustí teroristickou organizaci. Co dělat, když se člověk dostane mimo takovou organizaci a lituje svých činů,“ vysvětluje pro INFO.CZ Jespersen. Jako příklad pro film si zvolil mladého bývalého bojovníka Aš-Šabábu Mohameda, který vyrostl v Londýně, radikalizoval se tam, odejel do Somálska, přidal se k Aš-Šabábu, a pak od něj odešel. Jenže Mohamed nemá kam jít. Velká Británie, kde vyrostl ale bez tamního občanství, ho nechce pustit kvůli členství v teroristické organizaci a záznamu v rejstříku trestů na své území. Přitom ve Velké Británii má ženu a malé dítě. Somálsko, kde nyní žije a skrývá se, Mohamed příliš nechápe.

Novozélandský terorista dal peníze rakouským identitářům. Vláda zvažuje jejich zákaz

sinfin.digital