Slováci rozhodují ve volbách o novém prezidentovi

ČTK

Slováci dnes ve druhém kole prezidentských voleb rozhodují, zda se příští hlavou státu stane právnička Zuzana Čaputová, nebo místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Podle předvolebních průzkumů je favoritkou dnešního hlasování Čaputová, která získala nejvíce hlasů i v prvním kole před dvěma týdny. Voliči svůj hlas mohou odevzdat do 22:00. Pokud bude Čaputová zvolena prezidentkou, stane se první ženou v čele Slovenska.

Šefčovič se voleb zúčastnil dopoledne v Bratislavě, Čaputová hlasovala odpoledne ve městě Pezinok nedaleko slovenské metropole, kde kandidátka žije. Vrcholní politici Slovenska během dne vybízeli obyvatele k účasti na volbách.

"Udělejme si čas na mimořádně důležité volby i v takovýto krásný den. Budoucí prezident nebo prezidentka potřebuje silný mandát. Každý hlas je důležitý, každý hlas rozhodne," napsal na sociální síti úřadující prezident Andrej Kiska, který se o znovuzvolení neucházel a který v kampani podpořil Čaputovou. Kandidátka se po přesvědčivém vítězství v prvním kole prezidentských voleb vzdala postu místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Reportáž: Proč Slováci volí ve volbách extremisty?

sinfin.digital