Kocáb: Čaputová navazuje na étos revoluce. U Zemana může zvítězit jeho slabost pro dámy

Adam Kotrbatý

Bylo asi minutu po 22. hodině, když se bratislavskou Starou tržnicí rozezněl bouřlivý potlesk. Televize zveřejnily první průzkumy, podle nichž se novou slovenskou prezidentkou stane Zuzana Čaputová. V jejím štábu se radoval i český hudebník a někdejší politik Michael Kocáb. „Slovensko se nyní dostává do úplného předvoje. Může udělovat lekce,“ pravil v rozhovoru s českými a slovenskými novináři.

Jak vnímáte, že Zuzana Čaputová míří k volebnímu vítězství?

Podporoval jsem ji i v době, kdy neměla velkou podporu. Věřil jsem jí a užasle koukal na to, jak se mění její rétorika a je schopná mluvit jako hotový prezident. Dnes když vidím ta procenta, tak mám pocit, že se Slovensko stane po dlouhých letech prvním příkladem toho, že se kampaň dá dělat neagresivně a ideály stále platí. Může být příkladem pro západní země, pro ty východní určitě.

Když k tomu přičtu, jak se Slovensko dokázalo kategoricky vypořádat s vraždou novináře a jeho partnerky, myslím, že tato země má velký tah. Dalo nám lekci a měli bychom se poučit. 

Myslíte, že by Zuzana Čaputová mohla uspět i v České republice?

Nejsem si úplně jistý, ale myslím, že po tomto slovenském příkladu se ta myšlenka začne rozmáhat. Ukazuje se, že ideály začínají fungovat. Že čistota a otevřenost je kvalita. Často to v politice takto bývalo, ale poslední dobou se to převrhlo v agresi a bulvarizaci. Podívejte se na americké volby, to je katastrofa. Nebo k nám. A Zuzana tomu zasadila lekci.

Reportáž: Proč Slováci volí ve volbách extremisty?

sinfin.digital