Čaputová přepsala dějiny. Slovensko má první prezidentku v historii

ČTK

ekb

luš

Poprvé v historii stane v čele Slovenska žena. Právnička a protikorupční aktivistka Zuzana Čaputová porazila ve druhém kole prezidentských voleb místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, který už své soupeřce poblahopřál ke zvolení. Pětačtyřicetiletá Čaputová, nejmladší zvolená hlava slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993, ve druhém kole voleb získala 58,4 procenta hlasů. Porazila tak svého soupeře, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Čaputová zvítězila v sedmi z osmi krajů a v 50 ze 79 okresů.

"Přeji paní prezidentce i Slovensku to nejlepší. Vždy budu pracovat pro Slovensko, vždy budu přát Slovensku to nejlepší," řekl novinářům Šefčovič, kterého v kampani podporovala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Čaputové jako prezidentce po sečtení více než poloviny okrsků již pogratulovala opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS). "První prezidentka v dějinách Slovenska, ale i Československa znamená výrazný modernizační krok, kterým prošla naše společnost a je křehkým vítězstvím liberální demokracie," zareagovala SaS. Zároveň podle serveru HN Online uvedla, že jde o "další vážnou porážku strany Směr-sociální demokracie", která ve volbách podporovala Šefčoviče.

sinfin.digital