„Tak na Zuzu!“ Noční Bratislava se proměnila v obří party na oslavu první prezidentky

Adam Kotrbatý

REPORTÁŽ | Slovensko má první prezidentku ve svých dějinách. Zuzana Čaputová je pro řadu Slováků symbolem změny a naděje, že se země rok po vraždě novináře vrací zpět do normálních kolejí. Jak vypadala volební noc, která vynesla Čaputovou do Prezidentského paláce?

Před budovou Staré tržnice v centru Bratislavy se krátce po osmé večer táhne fronta. Můžou v ní být desítky lidí, možná bychom napočítali i stovku, každopádně je za chvíli až k silnici. Všichni přítomní mají jediný cíl. Být u té historické chvíle, v níž si Slovensko zvolí první prezidentku.

Jestli by ještě před čtrnácti dny přicházeli v euforii, nyní je v jejich hlasech a tvářích nervozita a očekávání. Zuzana Čaputová je sice velkou favoritkou, nicméně volby už kolikrát ukázaly, že před sečtením hlasů nemá nikdo nic jisté. A tak ve frontě i uvnitř sálu hloučky švitoří a čekají, co se stane ve 22 hodin, kdy televize oznámí první volební průzkumy.

Napětí je vidět i na Čaputové, která do štábu dorazí ve 20.45. „Bude to těsné,“ řekne početnému davu novinářů, jenž obklopil vchodové dveře. A dokonce připustí, že pokud by její pokus dostat se do prezidentského křesla nevyšel, upne pozornost k parlamentním volbám, které na Slovensku budou nejpozději za rok.

Půr: Čaputová musí dokázat, že není pokračovatelkou Kisky. Bez vlastní strany žádná změna nebude

sinfin.digital