Nezkažený komik Zelenskyj, nebo Porošenkovy váznoucí reformy? Ukrajince čeká těžká volba

Marek Hudema

Schválně vzpomínejte, kdy jste v poslední době slyšeli o Ukrajině v jiné souvislosti než s válkou na východě země? Tamní prezidentské volby teď jednu jasnou příležitost daly – fenomén jménem Volodymyr Zelenskyj na sebe strhl pozornost i za hranicemi země. Neotřelý příbeh a nulová poznamenanost politikou zajistily televiznímu baviči s přehledem vítězství v prvním kole. Teď je před ním kolo druhé a tam rozhodne, zda se Ukrajinci skutečně přikloní k volbě proti systému, nebo zda dají přednost jistotě.

Jistotu má v tomhle případě představovat stávající prezident Petro Porošenko, který v úvodním kole voleb skončil druhý. Ale s citelným odstupem, protože už se politikou ušpinil a jeho reformní sliby už na řadu Ukrajinců zdá se nefungují. Na druhou stranu jako vždy platí, že kampaň před druhým kolem začíná znovu od nuly.

41letý Zelenskyj si už teď může připsat jedno prvenství. Od vzniku nezávislé Ukrajiny v roce 1991 se žádný nováček bez předchozích zkušeností takhle daleko v tamní politice nedostal. Zelenskyj tvrdí, že chce ukázat „lidskou tvář v politice“ a sám přiznává, že je nezkušený. S novináři před vyhlášením výsledků prvního kola hrál stolní tenis, místo klasických mítinků pořádá zábavná vystoupení. Zároveň tvrdí, že udělá spoustu potřebných reforem, pomůže všem a hlavně bude bojovat proti korupci, což je na Ukrajině stálice.

Půr: Česká CNN přinese Primě vliv a víc reklamy, Američanům jde primárně o byznys

sinfin.digital